Sākumlapa > Tēmas > Personas
Genādijs Kotovs

Genādijs Kotovs

Genādijs Kotovs (1957. g. 12. augustā Rīgā, Latvijas PSR – 2023. g. 25. decembrī Jelgavā, Latvijas Republikā) – jurists, Rīgas domes eksdeputāts, tiesībsargs, ilggadējs Cilvēktiesību Līgu Starptautiskās federācijas (FIDH) Latvijas Cilvēktiesību komitejas līdzpriekšsēdētājs.

Genādijs Kotovs ir dzimis 1957. gada 12. augustā Rīgā. Viņš mācījies Rīgas 17. vidusskolā un 1983. gadā absolvējis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti.

Līdz 1988. gadam G. Kotovs strādājis par zinātnisko līdzstrādnieku Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas laboratorijā. Jau padomju režīma laikos viņš kopā ar pazīstamo cīnītāju pret netaisnību Vladimiru Bogdanovu uzsācis aktīvu darbību cilvēktiesību aizsardzības jomā.

90. gadu pirmajā pusē Genādijs Kotovs bija viens no sava veida tiesiskās palīdzības konveijera veidotājiem. Šo bezmaksas tiesisko palīdzību Latvijas Cilvēktiesību komiteja (LCK) sniedza tiem cilvēkiem, kuri saskārās ar izlikšanas draudiem no mājokļa un citām akūtām problēmām. Jurists G. Kotovs neaprobežojās tikai ar organizatorisko darbu un visizplatītāko problēmu juridisko analīzi vien, bet pats personīgi bija sniedzis tūkstošiem cilvēku juridiskās konsultācijas.

Genādijs Kotovs gatavojis prasības Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Tiesībsarga Kotova interešu spektrs bija ārkārtīgi plašs, kas redzams kaut vai trijās viņa uzvarētajās lietās ECT: par KF pilsones ģimenes izraidīšanu (2006. g.), par izlikšanu no mājokļa un parādu piedziņas mēģinājumu (2007. g.) un procesu par redzes invaliditātes piešķiršanu (2018. g.).

Genādija Kotova vēlme cīnīties pret netaisnību pamudinājusi viņu, literāri apdāvinātu personu, pievērsties publicistiskajai darbībai. Viņš ir vairāku desmitu avīžu rakstu autors, galvenokārt par tiesiskās aizsardzības tēmām. Pašmācības ceļā viņš studēja filozofiju, augstu vērtēja dzeju un pats sacerēja dzejoļus.

No 2001. gada līdz 2009. gadam Genādijs Kotovs bija Rīgas domes deputāts. Būdams Rīgas domnieks, viņš bija viens no Rīgas pilsētas Īres valdes izveidošanas iniciatoriem. Īres valde bija nepieciešama, lai varētu regulēt konfliktus starp īrniekiem un dzīvokļu īpašniekiem. Kādu laiku viņš strādāja šajā valdē.

Genādijs Kotovs bija viens no iniciatoriem, kas ierosināja uzstādīt Rīgā, pie nama Elizabetes ielā 21 piemiņas plāksni par godu Rīgā dzimušajai mātei Marijai (Skobcovai) – mūķenei, Francijas Pretošanās kustības dalībniecei, kuru nacisti sodījuši ar nāvessodu un kuru 2004. gadā Konstantinopoles patriarhāts kanonizējis kā svētmocekli.

Pēdējo gadu laikā Genādijs Kotovs smagi slimojis. Viņš ir miris 2023. gada 25. decembrī slimnīcā Jelgavā.