Sākumlapa > Tēmas > Personas
Anastasija Pomogaibina

Anastasija Pomogaibina

Anastasija Pomogaibina (1918. g. 5. aprīlī Astrahaņā, Krievijas PFSR – 2004. g. 7. decembrī Rīgā, Latvijas Republikā) – viena no vadošajem speciālistem pēckara Latvijas zivju rūpniecībā.

Anastasija Pomogaibina  dzima Astrahaņā. 1935. gadā pēc vidusskolas absolvēšanas, viņa iestājās Astrahaņas Zivsaimniecības un rūpniecības institūta Tehnoloģiskajā fakultātē. 1940. gadā absolvēja šo institūtu un pēc PSRS Zivrūpniecības Tautas komisariāta norīkojuma tika nosūtīta uz darbu Kandalakšas pilsētas zivju kombinātā, kur tika iecelta konservu ceha priekšnieces amatā. 1941. gadā Kandalakšā apprecējās ar Grigoriju Jolkinu. No  1944. līdz 1946. gadam strādāja Murmanskas pilsētas ķīmijas nodaļas sanitāri bakterioloģiskajā  laboratorijā. 

Anastasija Pomogaibina  1946. gadā izceļoja uz Rīgu kopā ar vīru Grigoriju Jolkinu, kas tika pārcelts uz darbu Latvijā, un sāka strādāt par ķīmiķi zivju konservu fabrikā «Kaija». 1948. gadā tika pārcelta uz darbu zivju kulinārijas un kūpināšanas rūpnīcā, lai tur nodarbotos ar laboratorijas organizēšanu.

1956. gadā Pomogaibina tika pārcelta uz darbu par laboratorijas vadītāju zivju konservu un kulinārijas rūpnīcā «Latvijas Konservi». Viņa nodarbojās ar jaunas produkcijas izstrādi. Laboratorijā tika radīts daudz jaunu zivju konservu un zivju pastu veidu.  

1957. gadā (pēc dzīvesbiedra pārcelšanu no zivju konservu un kulinārijas rūpnīcas  «Kaija» direktora amata uz Rīgas Sardīņu rūpnīcu – tajos laikos «ģimenes būšana» netika pielaista) A. Pomogaibina uzsāka strādāt par rūpnīcas «Kaija» kulinārijas ceha priekšnieci. Kulinārijas ceha produkcija pastāvīgi tika eksponēta dažādās izstādēs un tai tika piešķirtas dažādas balvas, PSRS Tautas saimniecības sasniegumu izstādes (ВДНХ) diplomi.  1958. gadā Vispasaules izstādē Briselē «Zivju asorti» produktam tika piešķirts augstākais apbalvojums – «Granprī». Produkcija tika eksponēta starptautiskajās izstādēs «Inribprom-68», «Inribprom-75», «Inribprom-80» Ļeņingradā, izstādē «Zeme- maizes devēja» Brno un Leipcigas gadatirgū.  Produkcija tika eksportēta uz ESP valstīm.

Kopš  1960. gada Anastasija Pomogaibina tika iecelta rūpnīcas „Kaija” inženiera konstruktora amatā.  

Anastasija Pomogaibina nomira Rīgā 2004. gada 7.decembrī.

Natālija Jolkina

 

Fotogrāfijas no Anastasijas Pomogaibinas personīgā arhīva

Dokumenti no A. Pomogaibinas un G. Jolkina ģimenes arhīva