Sākumlapa > Tēmas > Personas
Andrejs Ašarins

Andrejs Ašarins

Andrejs Ašarins (1843. g. 12./ 24. jūnijā Pērnavā, Krievijas impērijā – 1896. g. 12./24. decembrī Rīgā, Krievijas impērijā) — pedagogs, publicists, tulkotājs, Rīgas Šaha biedrības organizētājs.

Andrejs Ašarins – publicists, skolotājs, Rīgas Šaha biedrības (RŠB) organizētājs un vadītājs — bijis visai daudzpusīgs un ļoti inteliģents cilvēks, ne jau velti Rīgas Aleksandra ģimnāzijas direktors Jegors Beļavskis (1838-1903) raksturojis viņu kā vienu no visizglītotākajiem cilvēkiem Baltijas novadā.

Andrejs Ašarins ir dzimis 1843. gada 12. jūnijā (24. jūnijā – pēc jaunā stila)  Pērnavā. Viņš absolvējis ģimnāziju, pēc tam - Tērbatas (Tartu) Universitātes (TU) Juridisko fakultāti. Pēc TU absolvēšanas viņš pārcēlās dzīvot uz Sanktpēterburgu – tolaik Krievijas Impērijas galvaspilsētu – kur strādāja par žurnālistu. 1878. gadā Sanktpēterburgā viņš izdevis savu dzejoļu grāmatu.

Jau mācoties ģimnāzijā, A. Ašarins bija aizrāvies ar šaha spēli. Sanktpēterburgā viņš ieņēma sesto vietu šaha turnīrā, kurā piedalījušies labākie Krievijas šahisti.

1879. gadā Andrejs Ašarins pārcēlās dzīvot uz Rīgu, kur sāka strādāt par vācu valodas pasniedzēju krievu Aleksandra ģimnāzijā.

Rīgā Ašarins ir parādījis sevi ne tikai kā labs skolotājs, bet arī kā žurnālists un rakstnieks - viņš publicējis Rīgas preses izdevumos rakstus, apcerējumus un stāstus. Bez tam viņš ļoti raženi darbojies kā tulkotājs un atdzejotājs. Ašarins ir atdzejojis vācu valodā izcilu krievu dzejnieku – A. Puškina, M. Ļermontova, N. Ņekrasova, A. Feta un daudzu citu – dzejoļus, kā arī pārtulkojis N. Gogoļa, P. Meļņikova-Pečerska un citu pazīstamu krievu prozaiķu daiļdarbus. Pateicoties Ašarinam, Baltijas vācieši bija paplašinājuši iespējas savā dzimtajā valodā iepazīties ar krievu daiļliteratūras šedevriem.

Kas attiecas uz Ašarina pedagoģisko talantu, tad par to liecina šāds fakts: 1877. gadā tika izdota A. Ašarina sastādītā mācību grāmata «Немецкая грамматика для русских средних учебных заведений»/ “Vācu valodas gramatika krievu vidējām mācību iestādēm”.

1890. gadā A. Ašarins organizējis Rīgas Šaha biedrību (RŠB) un sācis to vadīt. Šī biedrība veicināja šaha spēles popularizāciju Rīgā, palīdzēja attīstīt šahistu meistarību. Pateicoties RŠB darbībai, Rīgā parādījās talantīgi spēcīgi šahisti. 

1894. gadā klajā nāca vēl viena Andreja Ašarina grāmata – šoreiz stāstu un aforismu krājums par šaha spēli.

Andrejs Ašarins ir miris 1896. gada 12. decembrī (24. decembrī – pēc jaunā stila) Rīgā.

 

                                                                                     Аleksandrs Gurins

Pēc tēmas